Dinja

Iz porodice tikava na trziste dolazi citav niz plodova vrlo vaznih za ljudsku prehranu. Osim dinje i lubenice tu su jos svima poznate tikvice, tikve, ali i neke potpuno nepoznate, poput kojote ili dudisa.
Lubenicu nalazimo naslikanu na unetnicki oslikanim predmetima iz starog Egipta. Njeno crveno plodno meso sadrzi neobicno mnogo vode. Vrlo je slatko, ali nema izrazito aromatican ukus kao njen bliski srodnik dinja. Postoje tri osnovna oblika: medna dinja zelenih ili zutih plodova, zatim kantalup dinja sa plodnim mesom boje marelice i mrezasta dinja.
dinjeMedna dinja je vrsta najboljih svojstava. Plodno meso je zelenkaste boje, a kod zrelih plodova vrlo slatko. Semenke iz sredine ploda mozete osusiti i posejati, ali ih nije tesko nabaviti i u semenarnicama.
Sejanje: U cvetne loncice posejati po dve pljosnate semenke i drzite ih na prozoru na toplom. Od sredine maja, cim prestane oasnost od pojave kasnih mrazeva, presadite biljcice na neko zasticeno suncano mesto.
Zalivanje i djubrenje: Dinje valja obilno zalivati i djubriti. Biljke uzgajane u cvetnim posudama i sanducima, jednom nedeljno podjubrite tecnim djubrivom. Pazite da zemlja u posudi uvek bude umereno vlazna ali ne i suvise mokra. Biljke posadjene na otvorenom podjubrite svake cetiri nedelje.
Svetlost i toplota: Vecina biljaka iz ove porodice su veliki ljubitelji toplote. Za uspesan rast osigurajte im suncano i toplo mesto.
Ponekad za vreme izrazito toplog leta moze se desiti da lubenica i dinja sazru i u vasem vrtu. Nacelno, to ce uspeti samo u staklenickom uzgoju. U vrtnim centrima ili semenarnicama mozete nabaviti semenke mnogobrojnih vrsta i sort

This entry was posted in Egzoticno voce and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>